Search This Blog

Tuesday, March 24, 2009

Wat is er in NL/Europa aan de hand?

Of is er niets aan de hand? Nog steeds is www.nu.nl mijn home-page om het nieuws en de ontwikkelingen in NL een beetje te volgen. En eigenlijk ben ik zeer ongerust. Bijna dagelijks komen schiet- en steekpartijen, vaak met fatale gevolgen, voorbij. Schietpartij in Duitsland (17 doden), steek partij in Amsterdam (1 dode), schoten met een luchtbuks in Frankrijk (gewonden), de IRA die weer actief wordt (3 doden), om er maar een paar te noemen en op zijn minst evenzovele verwoeste gezinnen. Vaak vind dit plaats bij scholen. Ligt de oorzaak in de recessie, zijn de mensen op een of andere manier zwaar gefrustreerd of vind er een normvervaging plaats die zijn weerga niet kent? En waar komt dat dan weer vandaan? Teveel overheids bemoeienissen? Die 17 jarige lafbek uit Duitsland vond zich zelf niet genoeg gewaardeerd, zo wordt er gezegd. En gaan we dan een beschuldigende vinger richten naar pa die een pistool laat slingeren? Toegegeven dat is ontzettend stom, maar is het dan zijn schuld? Dan kan je ook het feit dat een mens bestaat als schuldige aanwijzen. Hier in Canada is het uiteraard ook niet allemaal koek en ei, maar al dat geschiet en gesteek is iets wat niet in Europa, altans niet op deze grote schaal, plaats vond. Of zie ik dat verkeerd? Zitten de media er nu zo bovenop dat alles meteen gerapporteerd wordt? Gaat men daardoor zulke verwoestende acties kopieeren? Spelen video/computer games hier een rol? Ik denk dat het verdrag van Schengen ook een grote rol speelt in al het wapen gekletter; open grenzen zijn leuk en handig maar laten natuurlijk ook veel ongewenste zaken door. Zware post maar het moest even. Als je, zoals ik nu, op een afstandje kijkt dan krijg je toch een ander beeld dan wanneer je er middenin zit. Dat zal vice-versa ook wel zo zijn. Hoor ik graag. Alles bij elkaar meer vragen dan antwoorden, maar zo is het als je het niet meer snapt.

3 comments:

Anonymous said...

Ha die Marco. Ik denk inderdaad dat het anders is als je er vanaf de zijlijn tegenaan kijkt. Zie ik over-en-weer. Hoe kijkt mijn zus uit Oostenrijk tegen berichtgevingen over Nederland aan en wij over berichtgevingen over Oostenrijk (neem de zaak Fritzl). Er wordt graag een bepaald beeld geschetst in buitenlandse media (in ieder land over ieder land, bedoel ik dus). Daarmee niet de verschrikkingen bagatiliserend maar wij hebben het hier prima, evenals mijn zus in Oostenrijk en jullie in Canada. Ieder land zo zijn voors en tegens.
Dat 'scholen'-gedoe lijkt toch in Amerika begonnen te zijn. Het kan overal gebeuren.
In het buitenland denken mensen bijv. dat Nederlanders altijd stoned zijn. Dat wij een goed drugsbeleid hebben en minder problemen dan elders hoor je dan niet. Ook niet dat men hier over onze schouders meekijkt hoe we het doen. Is allemaal heel interessant.
Ja, we hebben het hier dan ook helemaal niet slecht, ondanks de slechte economische omstandigheden in de hele wereld.
Wel leuk trouwens dat je het nieuws blijft volgen. Je bent en blijft tenslotte toch Nederlander, toch?

Groet, Anita

Anonymous said...

Inderdaad, een gekleurd beeld.Allen het negatieve komt in het nieuws en wordt uitvergroot.
Nederland is aan het verwilderen!
Als Geert de kamer uitloopt vliegt zijn partij ineens skyhy in de peilingen! Dat zegt zeker wel wat over wat er leeft in dit land.
Het gaat inderaad niet echt lekker, het luxe leventje is (even?)voorbij! Maar zoals voorgaand commentator al zei; wij hebben het nog steeds zo slecht nog niet, ondanks alle recessies ten spijt!
Dan maar alles op een lager pitje, misschien ook zo slecht nog niet.Alles wordt zo weer even bijgesteld en kunnen we dan daarna afgeslankt maar sterker verder!
We moeten het met zijn allen doen en niet elkaar afz.....!
Mijn kids kunnne nog steeds veilig buiten spelen en je moet natuurlijk niet overal beren op je pad zien.

Be positive!

Oja, nog even een mooi berichtje;
ik las net in de krant dat een jong stelletje in de nachtbus door een paar gasten waren lastig gevallen en werden belaagd! Een paar Marokaanse jongens!!! hebben die gasten (skinheads) de bus uitgejaagd en het opgenomen voor dat stelletje! ik bedoel maar.....!
wolter

Thanner said...

Ha die Schimanski! ( moet je ook weer uitleggen aan je vrienden ha ha )

De bevolkingsdichtheid is hier in Europa, en Nederland al helemaal, wat hoger dan in Canada. Dit leidt al gauw tot meerdere incidenten die de media halen. Ook veel incidenten waar overigens geen enkel begrip voor op te brengen is: het bedreigen en lastigvallen van dienstverlenend personeel o.a ambulancepersoneel. In de Verenigde Staten en Canada laten dergelijke lieden zoiets wel. Daar stralen overheidsdienaren ( politie ) wel iets meer gezag uit dan in Europa. Het geweld neemt hier inderdaad hand over hand toe ( is dus geen kwestie van beeldvorming maar een feit, en waar het vandaan komt? ) De media aandacht van heden ten dage maakt dat het wél behoorlijk opgeklopt wordt ( en een voorbeeld stelt voor andere raddraaiers ). Moet je alles voor zoete koek slikken? Kijk op Discovery Europe naar Crimenight of Hardest prisons en je hebt al gauw de indruk dat Noordamerika vergeven is van de seriemoordenaars. Is natuurlijk geen juiste weergave van de werkelijkheid. In Europa speelt wél een grotere verscheidenheid in culturen een rol en moeten de grootste recidivisten ( helaas ) in de minderheden gezocht worden. Dit speelt in Noord Amerika toch minder. Ik deel de conclusie dat normvervaging een grote rol speelt. Tja, en 'Fruitcakes'heb je overal.

Thanner